Emoties van je paard
Ontdek de emoties van je paard
Wist je dat je paard emoties ervaart die vergelijkbaar zijn met die van mensen? Neurowetenschapper Jaak Panksepp ontdekte dat alle zoogdieren, inclusief paarden, zeven basis-emotionele systemen hebben. Deze systemen bepalen hun gedrag, interacties en welzijn. Hier zijn de belangrijkste inzichten:
De zeven emotionele systemen:
SEEKING: Het systeem dat nieuwsgierigheid en enthousiasme aanwakkert. Het motiveert paarden om op zoek te gaan naar voedsel, vriendjes of andere behoeften. Dit systeem speelt een grote rol in hun overleving en het leren van nieuwe dingen.
CARE: Dit systeem zorgt voor gevoelens van zorgzaamheid en verbondenheid, vooral tussen ouders en veulens. Het is essentieel voor een gezonde ontwikkeling en versterkt sociale banden.
PLAY: Spel staat centraal in het welzijn van paarden. Het houdt ze fysiek en mentaal gezond. Spelen vereist een veilige en stressvrije omgeving en biedt paarden een kans om hun lichaam te ontdekken en bewegingen te verfijnen.
LUST: Het voortplantingssysteem, dat beïnvloed wordt door hormonen zoals testosteron en oestrogeen, is gekoppeld aan sociale interacties en voortplantingsdrang.
FEAR: Angst helpt paarden te overleven door ze alert te maken op gevaar. Ze kunnen bevriezen, vluchten of vechten afhankelijk van de situatie. Angst heeft echter een grote impact op hun welzijn en moet zoveel mogelijk worden beperkt.
RAGE: Dit systeem veroorzaakt frustratie en woede, vaak wanneer hun verwachtingen niet worden ingelost of wanneer ze in een stressvolle situatie zitten.
PANIC/GRIEF: Het systeem dat verdriet en eenzaamheid oproept. Paarden ervaren rouw wanneer ze gescheiden worden van hun maatjes. Onjuiste omgang met deze emoties kan leiden tot verlatingsangst of zelfs depressie.
Waarom is dit belangrijk?
Door te begrijpen welke emoties je paard ervaart kan je hun welzijn verbeteren en moeilijkheden in gedrag beter aanpakken. Een paard dat ‘dominant’ overkomt, kan bijvoorbeeld honger hebben of bang zijn. Als we weten waar het gedrag vandaag komt kunnen we dus gericht actie ondernemen. Een paard afstraffen voor dominant gedrag is nooit een correcte oplossing.
Wat kun jij doen?
Zorg voor voldoende uitdaging dat je paard geprikkeld wordt door de dag heen. Verschillende voederplaatsen zorgen ervoor dat je paard op zoek kan gaan naar voedsel of kan kiezen voor het ‘lekkerste’ hooinet.
Zorg voor voldoende sociaal contact en speelmogelijkheden.
Herken signalen van angst of frustratie en probeer deze te verminderen.
Gebruik diervriendelijke methoden, zoals clickertraining, om positieve emoties te stimuleren en de band met je paard te versterken.
Conclusie: Paarden hebben complexe emoties. Door deze emoties te begrijpen en er respectvol mee om te gaan, kun je een gelukkiger, gezonder en meer verbonden paard creëren.
Wil je meer leren over het trainen en begrijpen van je paard? Ontdek hoe clickertraining hierbij kan helpen in mijn online cursus!