6 tips voor een ontspannen paard tijdens de training

  1. Kies de juist beloning voor je paard

Niet alle paarden zijn gelijk. Je hebt paarden die erg gemotiveerd zijn door voedsel en paarden die maar weinig interesse tonen. Belangrijk dat we de oorzaak kennen. Sommige paarden zijn niet zo voedsel gedreven, andere paarden zijn angstig waardoor ze terug getrokken zijn. En dan heb je paarden die heel erg voedsel gedreven zijn en alles zouden doen voor bijvoorbeeld een plukje hooi. 

Een paard dat erg gedreven is door voedsel zal meer stress krijgen door (te) lekkere snoepjes te gebruiken. Ga dus op zoek naar de ideale beloning voor je paard

Gebruik voer waar ze langer op kunnen kauwen met een lage waarde. Bijvoorbeeld hooi of hooibrok. Als je hooibrok gebruikt, geef niet 1 brokje maar meerdere brokjes. Als we te weinig geven en je paard amper hoeft te kauwen wordt dit niet geregistreerd in de hersenen. Het seeking system krijgt dan geen bevestiging van de beloning en gaat in overdrive waardoor je paard dus too excited too think wordt.

Als je hooibrokjes gebruikt doe op voorhand een test en kijk of ze niet zwellen als je ze in water legt. Brokjes die zwellen geven meer kans op een slokdarmobstructie.

Ga op zoek naar een beloning dat weinig suiker bevat. Tijdens onze training gaan we veel voeren, als we échte paardensnoepjes zouden gebruiken is dat niet gezond voor ons paard. Een beloning dat ruwvoer vervangt is ideaal, daar mogen ze onbeperkt van krijgen.

2. Enrichement, spelletjes om spanning te laten zakken

Seeking system is een emotie dat je paard nodig heeft om te overleven. Het zorgt ervoor dat paarden opzoek gaan naar eten en drinken waardoor ze in leven blijven. Het seeking system is een positieve emotie want het levert iets op. We kunnen dit systeem in actie brengen door ons paard voerpuzzels te laten oplossen door bijvoorbeeld voertjes in een voerbal te doen. Je paard gaat moeten werken om die eruit te krijgen. Zorg ervoor dat de spelletjes in het begin niet te moeilijk zijn. Je kan beginnen met een makkelijk spel waar de voertjes makkelijk te verkrijgen zijn en zo opbouwen naar wat moeilijker of spelletjes die wat meer moeite kosten. Een paard zonder ervaring een moeilijk spel laten spelen zorgt voor frustratie.

Voorbeelden van voerspelletjes : 

  • snuffelmat met brokjes op

  • emmers in de piste verspreid met (verschillend soort) voer in 

  • Kong WOBBLE L met brokjes in

  • yogamat opgerold met voertjes tussen

  • een lege PMD fles met brokjes in en gaatjes ophangen

Na het enrichement spel kan je je sessie beginnen vanuit een positieve rustige emotie. Als je merkt dat je paard terug in overdrive gaat kan je dit weer gebruiken om hem te laten zakken in emotie.

3. Leer je paard pauze nemen 

Als we trainen met voer komt het voedsel altijd van ons. Ons paard heeft ons geassocieerd als voermachine. Hij heeft geleerd dat als hij doet wat wij verwachten hij een beloning van ons krijgt. Het is belangrijk dat ons paard ook leert dat hij zelfstandig voer kan zoeken of pauze kan nemen weg van ons. Ook dit moet ons paard leren. Dit kan door voedsel aan te bieden in een bepaalde hoek van de piste, in emmers of op matjes. Als je paard pauze neemt kan je hem extra belonen door extra voer aan te bieden. De duratie hiervan ga je systematisch opbouwen.

Eens je paard dit goed kan kan je dit ook inzetten om tussenin te gebruiken om de emotie van je paard rustig te houden. Als je de emotie voelt stijgen kan je pauze gaan nemen zodat je niet in de overexcitement hoeft te gaan. 

Wil je hier meer over leren? Deze oefening komt uitgebreid aan bod in mijn online cursus.

4. Wees voorspelbaar voor je paard

Wees voorspelbaar, gebruik een bridge! Het gebruik van een bridge of een clicker is heel voorspelbaar. Het voorspelt het exacte moment wanneer je paard iets goed doet en wanneer je paard voer zal krijgen. Als je paard weet wanneer hij precies voer zal krijgen zal hij ook rustiger zijn.Je paard moet niet meer gissen waardoor er minder spanning aanwezig zal zijn. 

5. Start in beschermd contact

Bescherm contact wil zeggen dat er tussen jou en je paard een draadje aanwezig is. Zo zet je je paard op voor succes en maak je het voor je paard duidelijk dat hij/zij niet met zijn neus in jouw zakje/ruimte hoeft te zitten.

6. Beloon wat je wil zien, leer je paard rustig stilstaan

Je paard weet niet dat hij niet in je zakken mag zitten, het is een natuurlijk instinctief gedrag. Het is onze verantwoordelijkheid om ze te leren wat we dan net wél van ze verwachten. 

Leg hem uit dat je zijn hoofd liever voor hem of weg van jou hebt. Click op het moment dat je paard dus rustig voor hem kijkt. Je kan je paard helpen door hem eerst op de juist plaats te voeren.

Rustig stilstaan is een basisoefening dat we veel gaan belonen. Niet enkel als we starten maar als gevordere clickertraining is het belangrijk om dit te blijven integreren in je training.

Waarom is dit zo belangrijk?

Als clickertrainer wil je dat het rustig stilstaan je default behavior is/wordt. Een default behavior is het gedrag waar je paard op terug valt wanneer hij/zij twijfelt, geen cue krijgt en niet weet wat hij/zij moet doen, meestal is dit het eerste wat je paard heeft aangeleerd met voer, of hetgeen je vaakst beloond. Denk maar eens na? Wat wil jij het liefst?
Dat je paard terugvalt op het rustig stilstaan of plots begint te schrapen met zijn been? Rustig stilstaan is dus een heel belangrijke oefening. Deze oefening wordt vaak in waarde onderschat. 

Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Deze oefening komt uitgebreid aan bod in mijn online cursus.

Vond je de tips interessant en wil je graag meer tips ontvangen? Download mijn gratis e-book!

Previous
Previous

Hoe leert mijn paard?

Next
Next

Emoties van je paard